Onze zorg bij impingement klachten

Onze zorg bij impingement klachten

In het menselijk lichaam zijn allerlei verschillende structuren die met elkaar moeten samenwerken. In deze samenwerking kunnen verschillende dingen fout gaan. Zo kan het zijn dat een van de structuren niet goed meer werkt of dat er iets mis gaat in de samenwerking. Eén van deze problemen kan en inklemming van verschillende weefsels zijn. Hierdoor ontstaan impingement klachten.

Wat is impingement?

Impingement betekent een inklemming van weefsels. Deze inklemming kan zijn van vele verschillende weefsels, zoals botten, spieren, pezen en kapsels. Er zijn verschillende plekken waar de inklemming kan ontstaan. Voorbeelden zijn de heup en de schouder.

impingement klachten

Heup

De heup is een kogelgewricht. Dit betekent dat de heup bestaat uit een kop en kom die precies op elkaar zijn afgestemd in grootte. Zowel de heupkop als de heupkom is bedekt met een dun laagje kraakbeen. De rand van de heupkom is bedekt met het labrum. Dit is een bindweefselring die ervoor zorgt dat de kop netjes in de heupkom blijft.

Normaal gesproken is het zo dat de kop van de heup precies in de kom past. Hierdoor kan er pijnvrij bewogen worden. Krijgt de heupkop of -kom een andere vorm, dan sluiten deze niet meer perfect op elkaar, bijvoorbeeld door slijtage van de kop. Hierdoor kunnen er andere structuren tussen de kop en de kom vast komen te zitten, zoals het kraakbeen of het labrum.

Behandeling van impingement klachten

Schouder

De schouder is net als de heup een kogelgewricht. Deze bestaat uit een kop gevormd vanuit het bovenarmbot en het schouderblad. Vanuit het schouderblad wordt het schouderdak gevormd. Het schouderdak hangt iets voor en boven de schouderkop.  Het schouderblad en -dak vormen samen de kom van het schoudergewricht.

Tussen het schouderdak en de schouderkop zitten verschillende structuren, namelijk spieren, pezen en slijmbeurzen. Ook deze structuren kunnen weer vast komen te zitten. Dit gebeurt als de afstand tussen het schouderdak en de kop van de bovenarm kleiner wordt. Normaal gesproken is deze ongeveer 1 cm, maar door verschillende oorzaken kan dit veranderen.

Oorzaak van impingement klachten

Er zijn verschillende oorzaken van impingement klachten. Zo kan het zijn dat er sprake is van een aangeboren aandoening of dat de inklemming ontstaat na een breuk. Ook kunnen de klachten ontstaan doordat er sprake is van veelvuldig extreem belasten van de structuren, door een slijmbeursontsteking of door een verkeerd bewegingspatroon.

Wat zijn de symptomen die horen bij impingement klachten?

Bij impingement klachten horen, ongeacht op welke plekken de inklemming zit, pijn en beperking van bewegingsvrijheden. Zo zal bij impingement klachten van de schouder het pijnlijk zijn om de arm naar voren en opzij te bewegen. Hetzelfde geldt voor het omhoog brengen van de arm boven schouderhoogte. Ook kan het zijn dat de pijn uitstraalt over de bovenarm.

Bij impingement klachten van de heupen horen ook pijn en stijfheid, waarbij voornamelijk de rotatie van de heup beperkt zal zijn. Ook zal de pijn optreden als er tegelijk wordt gebogen en geroteerd, aangezien door deze beweging het labrum of kraakbeen extra wordt ingeklemd.

Behandeling van impingement klachten

Er zijn verschillende behandelingen voor impingement klachten. Het ondergaan van een operatie is hier een van. Hier wordt alleen pas voor gekozen als de andere behandelingen niet werken.

Van de niet-operatieve behandelingen is rust de belangrijkste. De schouder moet kunnen herstellen en moet daarvoor ontspannen. Daarnaast is het belangrijk dat, na voldoende rust, de spieren op de juiste manier weer worden getraind. Fysiotherapeuten kunnen je hier uitstekend bij helpen. Daarnaast kunnen zij helpen bij het mobiliseren van de omliggende regio’s. Deze regio’s kunnen de beperkte bewegingsvrijheid compenseren.

Fysiotherapiepraktijk De Praktijk

Heb je last van impingement klachten? Of denk je last te hebben van impingement klachten? Twijfel dan niet langer en neem contact op met Fysiotherapiepraktijk De Praktijk. Onze fysiotherapeuten helpen je namelijk graag door de diagnose te stellen en daarna de klachten te behandelen!