Een beknelde zenuw in de heup

Heb je wel eens last van pijn in de heup als je loopt of beweegt? Dan kan het zijn dat er een zenuw in je heup bekneld is geraakt. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld lang in dezelfde houding te zitten of te slapen in een verkeerde houding. In dit artikel leggen we uit wat nog meer oorzaken zijn en wat de symptomen zijn van een beknelde zenuw in de heup. Ook leggen we uit wat wij als fysiotherapiepraktijk De Bilt voor jou kunnen doen om je te helpen met de bijkomende pijn.

Wat is een beknelde zenuw?

Een beknelde zenuw is een zenuw die wordt samengedrukt door de omliggende structuren. Met deze structuren bedoelen we de pezen, botten, spieren en ligamenten. Normaal gesproken zendt een zenuw signalen vanuit het centrale zenuwstelsel naar de spieren en andersom.

Dit zorgt voor de communicatie in het menselijk lichaam tussen de spieren en het centrale zenuwstelsel. Wanneer de zenuw bekneld raakt en de communicatie wordt verstoord, zal de zenuw pijnsignalen uitzenden en ontstaat er pijn.

Wat is een beknelde zenuw?

Wat zijn de oorzaken van een zenuwbeknelling?

Een zenuw kan al bekneld raken door in een verkeerde houding te slapen of door langdurig in een verkeerde houding te zitten. Hierdoor wordt de heup belast. Het niet rekken en strekken na het sporten kan ervoor zorgen dat de spieren stijf en strak worden, waardoor een zenuw bekneld kan raken. Ook kan een val, een ongeluk, overbelasting van de spieren in de heup of een sportblessure leiden tot een beknelde zenuw in de heup.

Symptomen beknelde zenuw

Symptomen van een beknelde zenuw in de heup

Zoals al eerder benoemd kan een beknelde zenuw leiden tot pijn in de heup en de omliggende gebieden. De pijn kan voelen als een scherpe of brandende pijn in de heup, lies of dij. Daarnaast kan er een doffe pijn bij de billen aanwezig zijn.

Ook kan de pijn uitstralen naar het been. Het kan zijn dat er een tintelend gevoel aanwezig is in het been. Als laatste komt zwakte en een verminderde bewegelijkheid in de heup of het been aan de kant van de zenuwbeknelling ook vaak voor.

Hoe kan een fysiotherapeut je helpen?

Fysiotherapie is een behandelmethode gericht op het bewegingsapparaat van de mens. Hiermee bedoelen we de zenuwen, gewrichten, spieren en pezen. De praktijk De Bilt is gericht op het herstel van klachten aan het bewegingsapparaat waardoor je zonder klachten kan blijven sporten en bewegen. Daaronder valt dus ook hulp wanneer je last hebt van een beknelde zenuw.

Door verschillende druktechnieken en behandelmethoden kunnen we de omliggende structuren in de heup rond de beknelde zenuw losmaken en laten ontspannen. Dit zorgt voor minder druk op de zenuw en dat zal op zijn beurt weer zorgen voor minder pijn en klachten.

Voor de behandeling hebben we een kennismakingsgesprek om jouw specifieke klachten goed in kaart te brengen om je goed te kunnen helpen. Vervolgens zullen we een behandeling uitvoeren waarmee je klachten af kunnen nemen en bespreken we samen hoe we verder zullen werken aan jouw herstel.

Waarom kiezen voor De Praktijk?

Wij hebben fysiotherapeuten in dienst die allemaal hun eigen specialismen hebben. Daardoor is er voor iedereen een geschikte fysiotherapeut beschikbaar voor jouw specifieke klachten. Ons team staat voor je klaar met een eigen praktijk, een oefenruimte en korte lijntjes met andere specialisten. Jij als patiënt staat bij ons voorop en we helpen je graag naar een leven zonder fysieke klachten.

Heb je last van een beknelde zenuw in de heup en ben je benieuwd wat wij als fysiotherapiepraktijk voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak via de website.