Klachten Schouderpijn

Fysiotherapie bij klachten door een beknelde zenuw in de schouder

Heb jij last van pijn, tintelingen of spierzwakte in de schouder? Dan kan het zo zijn dat je last hebt van een beknelde zenuw. Een beknelde zenuw kan voor verschillende klachten zorgen. Een fysiotherapeutische behandeling kan helpen bij het verminderen van de klachten. In dit artikel lees je wat een beknelde zenuw in de schouder inhoudt en wat we voor jou kunnen betekenen.

Wat houdt een beknelde zenuw in de schouder in?

Een beknelde zenuw in de schouder wordt ook wel Neurogene Thoracic Outlet Syndroom genoemd. Het Thoracic Outlet Syndroom (TOS) is een verzamelnaam voor aandoeningen die veroorzaakt worden door een beknelling van de vaatzenuwbundel gelegen in de schouder.

TOS wordt ook wel het schoudergordelsyndroom genoemd. De vaatzenuwbundel bestaat uit een slagader, ader en een zenuwknoop. ‘Neurogene’ staat voor de zenuw die bekneld of geïrriteerd is geraakt. Dit is dan ook waar wij verder op in zullen gaan.

Beknelde zenuw schouder

Oorzaken van een beknelde zenuw in de schouder

Anatomische structuren, zoals weefsel of bot, kunnen zorgen voor een beknelde of geïrriteerde zenuw in de schouder. De zenuwen lopen vanaf de wervelkolom langs een smalle ruimte naar de arm. Die smalle ruimte wordt begrensd door het borstbeen, de eerste borstwervel van de wervelkolom, de eerste rib en het sleutelbeen. De spieren en banden die om die botten heen liggen, kunnen zorgen voor een beknelling van een van die zenuwen.

Het heffen van de arm is de voornaamste reden voor een toename van de klachten, aangezien de smalle ruimte nog kleiner wordt door het samendrukken van verschillende structuren. Het maken van herhaaldelijke bewegingen is ook een oorzaak van de irritatie. Bepaalde beroepen hebben daarom een grotere kans op een beknelde zenuw, zoals schilders of kappers. Ook een harde val of trauma kan zorgen voor beknelling van de zenuw in de schouder.

Beknelde zenuw schouder

Symptomen van een beknelde zenuw in de schouder

Bij een zenuwbeknelling worden klachten vaak veroorzaakt door druk op de zenuw. Daardoor kunnen klachten zich uiten in de vorm van krachtverlies, een scherpe pijn of een tintelend, dof of zwaar gevoel. De klachten kunnen aanwezig zijn in de hele arm of in delen daarvan. Dat is afhankelijk van welke zenuw is aangedaan. De pijn kan beginnen in de schouder en uitstralen naar de arm en de hand. Tevens kan pijn uitstralen naar andere gebieden, zoals de hals, nek en kaken.

Door de beknelde zenuw kan informatieoverdracht minder goed verlopen. Dat zorgt voor verschillende problemen. Zo kan je moeite hebben met fijne motorische taken en last hebben van spierzwakte. Dat maakt het lastig om objecten te grijpen. Daarnaast kan kramp optreden in de hand, wat het lastig maakt de hand te openen. Andere symptomen zijn een brandend gevoel en het verlies van het inschatten van de temperatuur.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij deze klachten?

De fysiotherapeut kan een rol spelen in het verhelpen van de klachten. Soms is het nodig om het sleutelbeen of de rib in de juiste positie te plaatsen. Dit vindt plaats door passieve bewegingen. Daarnaast krijg je oefeningen die helpen de druk op de zenuw te verlagen. Tevens krijg je advies over het verbeteren van je houding door middel van het uitvoeren van rekoefeningen en andere oefeningen.

Het doel van de rekoefeningen en het verbeteren van de houding is om meer ruimte te creëren voor de zenuwen. Op die manier ontlast je de beknelde zenuw, waardoor de klachten kunnen verminderen. Bovendien kan het vergroten van de spierkracht helpen bij het verminderen van de klachten.

Het herstel kan een aantal maanden duren. Bewegingen die de beknelde zenuw kunnen verergeren, dienen vermeden te worden.

Een behandeling bij de Praktijk

Herken je deze klachten? Neem dan contact met ons op! Wij staan voor je klaar om een persoonlijk behandelplan met je op te stellen. Samen slaan wij de weg in naar herstel.