Knie op slot

Fysiotherapie bij een knie die op slot zit

Als je last hebt van een knie die op slot zit, kan je jouw knie niet meer bewegen. Dit kan zorgen voor erg vervelende problemen in jouw dagelijks leven. De fysiotherapeut helpt om jouw klachten te verminderen wanneer ernstig letsel is uitgesloten of nadat je een operatie bent ondergaan. In dit artikel leggen we je uit welke oorzaken ten grondslag kunnen liggen aan een knie die op slot zit en hoe de fysiotherapeut jou hierbij kan helpen.

Anatomie van de knie

Om goed uit te kunnen leggen wat een knie die op slot zit precies inhoudt, is het belangrijk om eerst even stil te staan bij de anatomie van de knie en welke structuren we daar kunnen vinden.

Het kniegewricht wordt opgebouwd uit het bovenbeen en het onderbeen. Deze twee botten vormen een scharniergewricht. In het gewricht bevinden zich de menisci, die zorgen dat het bovenbeen stabiel op het onderbeen staat. Daarnaast vergemakkelijkt de knieschijf de bewegingen van de knie.

Andere structuren in en om de knie zijn de kniebanden. Deze zorgen ervoor dat het onderbeen niet alle kanten op kan bewegen. Daarnaast zijn er aan de voorkant en de zijkanten van de knie allerlei spieren en pezen te vinden. De genoemde elementen zorgen ervoor dat de knie soepel kan bewegen, maar niet te ver doorbuigt.

Knie op slot

Hoe schiet de knie op slot?

Als een knie op slot schiet is het niet meer mogelijk om de knie te bewegen. Meestal ontstaat dit na een trauma, bijvoorbeeld tijdens het spelen van voetbal, na struikelen of na een ongeluk. Bij een trauma rond de knie of door slijtage kunnen er verschillende structuren beschadigd raken. Als gevolg van deze beschadigingen kan de knie geblokkeerd raken. Daarnaast komt het ook voor dat de knie zonder aanwijsbare oorzaak op slot schiet. In dat geval gaat de klacht meestal vanzelf over.

Mogelijke oorzaken van een knie die op slot zit, zijn een gescheurde meniscus, een gescheurde kruisband, slijtage en een ‘ontspoorde’ knieschijf. Hieronder worden ze kort uitgelegd.

Gescheurde meniscus
Als er een grote kracht op de meniscus komt te staan, bijvoorbeeld door een te grote of snelle draai van het been, kan een deel daarvan scheuren en op een andere plek in het kniegewricht terechtkomen. Hierdoor worden de bewegingen in de knie geblokkeerd.

Gescheurde kruisband
Net als bij de meniscus is het ook mogelijk om een kruisband te scheuren. Ook hier kan het stukje weefsel de knie blokkeren, waardoor bewegingen niet meer mogelijk zijn.

Slijtage
Zoals eerder benoemd is het ook mogelijk dat de knie op slot raakt door slijtage. In dit geval is het kraakbeen of een meniscus in het kniegewricht dusdanig beschadigd dat er stukjes los kunnen komen die de knie blokkeren.

Ontspoorde knieschijf
De knieschijf beweegt altijd via dezelfde ‘route’ omhoog en naar beneden. Als de knieschijf scheef is geschoten kan deze route niet meer afgelegd worden, waardoor de knie op slot raakt.

Knie op slot

Hoe kan fysiotherapie helpen bij een knie die op slot zit?

Als je last hebt van een knie die op slot zit is het belangrijk dat je een arts bezoekt. Dit is bijvoorbeeld nodig als de knie op slot zit door een gescheurde structuur. In dat geval is soms eerst een operatie nodig om de blokkade te verhelpen. De fysiotherapeut zal jou altijd adviseren om naar de arts te gaan wanneer er twijfel is over de oorzaak van de klacht.

De fysiotherapeuten bij De Praktijk helpen jou graag als je last hebt van een knie die op slot zit. Ook na een operatie aan de knie staan wij voor je klaar. Tijdens het eerste consult wordt er besproken waar je last van hebt en kijken we wat je wil bereiken met de therapie. Ook zal de fysiotherapeut lichamelijk onderzoek uitvoeren om een goed beeld te krijgen van jouw klachten.

Op basis van het onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld. De inhoud van de behandeling is afhankelijk van jouw eigen doelen en de bevindingen van de therapeut. Vaak wordt er aandacht besteed aan de volgende punten:

  • versterken van de spieren door middel van spierkrachtsoefeningen;
  • vergroten van de stabiliteit van de knie door oefentherapie;
  • informeren over de oorzaak van de klacht;
  • adviseren over bewegingen en houdingen om de klacht in de toekomst te voorkomen.

Fysiotherapie bij De Praktijk

Hopelijk heeft dit artikel je inzicht gegeven in de fysiotherapeutische behandeling bij De Praktijk. Wil je een afspraak maken of heb je nog vragen? Dan kan je gerust contact opnemen. We helpen jou graag om jouw klachten te verminderen.