Revalidatie na Covid

Revalidatie na een COVID infectie

Hoewel COVID-19 steeds meer wordt gezien als een verkoudheid of griep, zijn er genoeg mensen die hier nog ernstig ziek van worden. Als je ernstig ziek bent geworden of zelfs op de intensive care hebt gelegen, dan kan het zijn dat je lichaam niet meer helemaal werkt zoals het deed voor de COVID-19 infectie. Als jij een van deze mensen bent, kan een fysiotherapeut jou daarmee helpen. Zij zullen je helpen in het revalidatieproces. In dit artikel worden de gevolgen van een COVID-19 infectie beschreven en hoe een fysiotherapeut je daarmee kan helpen.

De gevolgen van een COVID infectie

Elke persoon reageert anders op een besmetting door een COVID-19 infectie. Sommige mensen worden ernstig ziek terwijl andere mensen nergens last van hebben. De klachten en de ernst variëren dus enorm per persoon. Voorbeelden van eventuele klachten zijn: koorts, spierpijn, hoesten, vermoeidheid en een aangetast reuk- of smaakvermogen. Als je de hele week ernstig ziek bent en het bed niet uitkomt, kan het zo zijn dat je spiermassa enorm afneemt en dat je conditie flink vermindert. Hierdoor kun je last krijgen van een slap gevoel.

Gevolgen Covid Infectie

Long COVID

Klachten kunnen ook langer aanhouden dan de infectie zelf. Er wordt dan gesproken van langdurige (Long) COVID. De klachten kunnen enkele weken, maar ook meerdere maanden aanhouden. De ernst van deze klachten kan wel afnemen. Dit zal voornamelijk gaan om klachten zoals: vermoeidheid, reukverlies, hoofdpijn, kortademigheid of vergeetachtigheid. Soms kun je met Long COVID ook mentale klachten ervaren. Er zijn nog veel meer klachten die je op lange termijn kunt overhouden aan het virus, ook al heb je dit zelf misschien niet eens door.

Intensive care

In het ergste geval kun je bij een COVID-19 infectie op de intensive care belanden. Een intensive care opname kan naast de COVID-19 klachten ook andere klachten met zich meebrengen. Je spieren kunnen erg slap zijn geworden, je zult waarschijnlijk sneller moe zijn en alles zal iets meer moeite kosten dan voorheen. Naast de lichamelijke klachten kan het ook zorgen voor mentale klachten. Er is een kans dat je je minder goed kan concentreren, je minder goed dingen kan onthouden en je angstig en/of somber wordt.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen?

Een fysiotherapeut is een therapeut die jou kan helpen met alle klachten aan je bewegingsapparaat. Voorbeelden waar je last van kunt hebben na COVID-19 zijn:

  • een verminderde ademspierkracht;
  • gewrichtsklachten;
  • een verminderd uithoudingsvermogen.

Wil je zo snel en efficiënt mogelijk weer de oude zijn? Of wil je leren hoe je het beste met jouw klachten kunt leven? Fysiotherapie helpt je met het bereiken van jouw persoonlijke doelen!

Het zorgplan en de behandeling

Als je langskomt voor een afspraak, zullen wij met jou je klachten zo goed mogelijk in kaart proberen te brengen. Hiervoor zullen wij een klein onderzoek doen en gerichte vragen stellen. Je kunt zelf aangeven wat je verwacht van ons en welke doelen je voor jezelf wil opstellen. Met deze informatie kunnen wij een persoonlijk behandelplan samenstellen. De behandelingen zullen 30 tot 60 minuten duren. De hoeveelheid behandelingen is afhankelijk van hoeveel tijd je nodig hebt. We werken in onze behandelkamers of in onze oefenzaal.

Waarom De Praktijk?

Binnen De Praktijk werken wij niet alleen met fysiotherapeuten, maar werken we ook met personal trainers en voedingsdeskundigen. Op deze manier kunnen wij je op meerdere vlakken ondersteunen, om zo tot de beste oplossing te komen. De Praktijk staat in de Bilt, in Utrecht. Met onze eigen oefenzaal, bieden wij genoeg ruimte om oefeningen uit te voeren. Wil je meer weten over onze praktijk of wil je een afspraak maken, neem dan gerust contact met ons op.