Wat is medical taping?

Hoe werkt medical taping?

Het concept achter medical taping is een Aziatische tapemethode. Deze tapemethode heeft niet alleen een stabiliserende werking op de gewrichten en de spierfunctie maar stimuleert en ondersteunt tevens de bloed- en lymfcirculatie. Het principe van taping werkt als volgt. De elastische tape wordt op een speciale manier aangebracht op de huid en zorgt ervoor dat de huid lokaal wordt gelift. De onderhuidse druk wordt hierdoor direct verminderd in het blessuregebied. Door de druk te verminderen krijgen de bloedsomloop en de lymfestroom de kans om zich (lokaal) te herstellen. Hierna zal de lokale pijn afnemen of in sommige gevallen zelfs helemaal verdwijnen.

Medical taping in combinatie met andere therapie

Medical taping wordt veel gebruikt bij sportblessures maar kunnen verlichting en hulp bij herstel bieden bij veel verschillende soorten klachten. Medical taping kan uitstekend gebruikt worden in combinatie met andere vormen van lichamelijke therapie voor het verlichten van pijn of het bevorderen van de bewegingsvrijheid. Met medical tape ondersteun je het genezingsproces over een langere periode en kan het helpen bij het herstellen van blessures. Een reguliere behandeling duurt een half uur, met behulp van tape kan de herstelperiode zich uitstrekken tot een aantal dagen na behandeling.

Hoe lang blijft medical tape zitten?

Medical tape wordt aangebracht door de fysiotherapeut of een andere therapeut die jou fysiek ondersteunt in onze praktijk. De speciale medical tape die gebruikt wordt voor deze behandelmethode heet CureTape®. Deze tape kan meerdere dagen blijven zitten – inclusief tijdens het douchen en/of zwemmen – en biedt op deze manier een unieke 24-uurs behandeling voor je blessures.

Toepassingen medical taping

Medical taping kan voor verschillende doeleinden ingezet worden. In de basis zal de medical tape de huid lokaal liften waardoor de druk afneemt en bloed- en lymfcirculatie bevorderd zal worden. Medical taping is een methode die vaak, maar niet uitsluitend, ingezet wordt als ondersteuning van een andere behandelmethode. Het indicatiegebied voor medical taping is zeer uitgebreid. We geven hieronder een greep uit de mogelijkheden weer.

  • (Na)behandeling van blessures aan het bewegingsapparaat. Dit kunnen zijn rug- en schouderklachten, maar ook knie- en/of kuitklachten.
  • Verminderen van klachten door vloeistofstuwingen zoals oedeem en bloeduitstortingen.
  • Ondersteuning bij houdingscorrectie.
  • Behandeling van problemen ontstaan door overbelasting (denk aan een zogenaamde muisarm).
  • Bestrijding van (spannings)hoofdpijn en zenuwpijn door beïnvloeding van het zenuwstelsel.
  • Het gunstig beïnvloeden van organen. Hierbij kun je denken aan het ondersteunen van de lichaamseigen herstelmechanismen zonder de bewegingsvrijheid aan te tasten.

Maak een afspraak bij De Praktijk De Bilt

Klachten, pijn, blessures of pijn bij het sporten kunnen een vervelende invloed hebben. Blijf er niet mee rond lopen. Maak een afspraak met onze ervaren fysiotherapeuten die klaarstaan met hun expertise en de persoonlijke aandacht die elk individu verdient als het gaat over zijn of haar gezondheid.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *