Wat is Dry Needling?

Wat is dry needling?

Dry Needling is een behandelingsmethode die overgekomen is vanuit Canada. Sommige mensen denken dat het lijkt op acupunctuur omdat er ook met naalden gewerkt wordt maar dit is niet het geval. Bij dry needling wordt er via een speciale techniek een naald in je spier geprikt, precies daar waar zogenaamde ‘trigger points’ zitten. De spier zal zich heel kort samentrekken, een gevoel vergelijkbaar met kramp, en daarna snel en langdurig ontspannen raken. Trigger points zijn te vergelijken met knopen in de spieren. Het zijn knelpunten in je spieren waar de doorstroom van energie verstoord wordt en opgehoopt gaat zitten. Het is een snelle en effectieve manier om van pijn af te komen.

Een behandeling met dry needling

Een fysiotherapeut zal eerst de klachten van de patiënt in kaart brengen en daarna de juiste behandelmethode kiezen. In het geval dat dry needling een passende methode is zal de therapeut zoeken naar de trigger points in de spieren. Deze zijn vaak de oorzaak van de klachten. Het ontstaan van triggerpoints kan talloze oorzaken hebben, denk bijvoorbeeld aan stress, verwonding of overbelasting. Na de behandeling kan het behandelde gedeelte wat vermoeid of stijf aanvoelen maar dat gevoel is vaak van korte duur.

Klachten die met dry needling behandeld kunnen worden

  • Pijn/stijfheid in een spier (pijn op ‘afstand’)
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
  • Pijnontwijkend gedrag (je gaat anders bewegen)
  • Tintelingen in arm of been
  • Hoofdpijn of duizeligheid

Dry needling in De Praktijk De Bilt

De fysiotherapeuten in De Praktijk in De Bilt hebben de krachten gebundeld om een breed scala aan mogelijke behandelmethodes te kunnen bieden. Hierdoor kunnen we bijna altijd binnen onze praktijk elke unieke klacht behandelen. Dry needling is een van de methodes die wij toe kunnen passen. Naast een dry needling behandeling krijg je van ons altijd oefeningen en gerichte adviezen om je verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Maak een afspraak bij De Praktijk in De Bilt

Herken je jouw klachten in het bovenstaande rijtje? Of heb je andere klachten en wil je een lichamelijke check doen met een fysiotherapeut in De Bilt? Geef je lichaam de aandacht die het verdient, dan doen wij dat ook. Onze fysiotherapeuten staan voor je klaar met expertise en een stukje persoonlijke aandacht voor een gezond en fit bewegingsapparaat.

Maak hier een afspraak.