Fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking in de schouder

Heb jij last van pijn, roodheid, zwelling of een warm gevoel rondom het schoudergewricht? Dan kan zijn dat jij last hebt van een ontstoken slijmbeurs. Een behandeling van een fysiotherapeut kan jou helpen bij het verminderen van deze klachten. Ben je benieuwd wat een slijmbeursontsteking precies inhoudt en hoe de fysiotherapeut jou hierbij kan helpen?

In dit artikel vertellen we jou hier meer over.

Wat is een slijmbeursontsteking in de schouder?

Het schoudergewricht is een complex gewricht dat wordt gevormd door verbindingen tussen drie botten. Om het gewricht heen, bevinden zich allerlei spieren, pezen en gewrichtsbanden. Bij het bewegen van het schoudergewricht schuiven al deze structuren over elkaar heen. Dit brengt dan ook veel wrijving met zich mee.

Om ervoor te zorgen dat deze structuren niet beschadigen door deze wrijving, bevindt zich een slijmbeurs rondom het schoudergewricht. Een slijmbeurs is een klein zakje gevuld met vocht. Bij een slijmbeursontsteking is er sprake van een ontsteking van deze slijmbeurs. Deze ontstekingsreactie kan klachten veroorzaken.

Slijmbeursontsteking schouder

Oorzaken van een slijmbeursontsteking

Een ontsteking is een normale reactie van het lichaam om beschadigde structuren te herstellen. Een slijmbeursontsteking kan acuut ontstaan of het gevolg zijn van chronische overbelasting. Een acute slijmbeursontsteking is meestal het gevolg van een val op het schoudergewricht. Daarnaast kan het ook zijn dat een acute slijmbeursontsteking ontstaat na het tillen van iets zwaars.

Een chronische slijmbeursontsteking is meestal het gevolg van langdurige overbelasting van het schoudergewricht. Dit kan ontstaan zijn door het herhaaldelijk uitvoeren van eenzelfde beweging. Wanneer de belasting op het gewricht hoger is dan het kan verdragen, kan dit leiden tot het beschadigen van het slijmbeurs. Het lichaam reageert op deze beschadiging met een ontstekingsreactie, welke resulteert in een slijmbeursontsteking.

Ook het te weinig belasten van het schoudergewricht kan een slijmbeursontsteking in de schouder veroorzaken. Het niet gebruiken van structuren in het lichaam, zal uiteindelijk leiden tot het verzwakken ervan. Doordat spieren en pezen rondom de schouder bij weinig bewegen minder kunnen verduren, zal er een hogere kracht komen te staan op het slijmbeurs. Dit geeft een verhoogde kans op het beschadigen ervan.

Slijmbeursontsteking schouder

Klachten van een slijmbeursontsteking

Een ontstoken slijmbeurs brengt klachten met zich mee die typerend zijn voor een ontsteking. Dit zijn één of meerdere van de volgende klachten: pijn, roodheid, zwelling en/of warmte rondom het schoudergewricht. Door deze symptomen kan het ook zijn dat je moeite hebt met het bewegen van je schouder.

Fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking in de schouder

De behandeling van een slijmbeursontsteking is afhankelijk van de oorzaak van de ontstekingsreactie. De fysiotherapeut zal tijdens de eerste behandeling dan ook in kaart brengen wat jouw klachten zijn en wat de oorzaak is van jouw slijmbeursontsteking. In de meeste gevallen wordt een slijmbeursontsteking behandeld met fysiotherapie. Het doel van deze therapie is het herstellen van de beweeglijkheid van jouw schouder.

De fysiotherapeut kan jou met deze therapie helpen bij het vinden van de juiste balans tussen het belasten en het geven van rust aan de schouder. Op deze manier zal jouw schoudergewricht de kans krijgen om te herstellen, maar zullen de structuren rondom het slijmbeurs niet verzwakken.

In sommige gevallen is een slijmbeursontsteking het gevolg van een infectie door een bacterie. In dit geval zal de fysiotherapeut jou doorsturen naar de huisarts. Je krijgt dan antibiotica voorgeschreven. Deze antibiotica zullen de bacterie doden of remmen hun groei, waardoor de ontstekingsreactie verdwijnt en jouw klachten afnemen.

Een behandeling bij de Praktijk

Heb je last van klachten die lijken op de symptomen van een slijmbeursontsteking? Onze fysiotherapeuten bij de Praktijk helpen jou graag! Neem gerust telefonisch contact met ons op of kom langs in onze praktijk.