Dry Needling bij hardnekkig klachten

Heb je al maanden last van spierkrampen of spierpijnklachten? Dan is dry needling mogelijk iets voor jou! Deze fysiotherapeutische specialisatie wordt tegenwoordig steeds vaker ingezet bij chronische klachten, juist wanneer fysiotherapie alleen niet voldoende resultaat gaat.

Hieronder leggen wij je uit wat het inhoudt, bij welke klachten deze techniek wordt gebruikt en wat het voor jou kan betekenen.

Wat is dry needling?

Dry needling is een specialisme onder fysiotherapeuten. De therapeut heeft een extra opleiding moeten volgen om deze techniek te kunnen toepassen. Bij dry needling maakt de fysiotherapeut gebruik van een hele dunne ‘droge’ naald.

Door middel van een speciale techniek wordt dit naaldje ingebracht op een specifieke plek in de spier. Hierdoor zal de spier kort aanspannen, waarna deze vervolgens volledig zal ontspannen.

Dry needling

Doet dry needling pijn?

Een vaak gestelde vraag is: doet dry needling pijn? Doordat er gebruik wordt gemaakt van een naald, zijn veel mensen bang dat de behandeling pijn doet. Omdat de fysiotherapeut precies weet op welke plek de naald geplaatst moet worden, is het inbrengen van de naald nagenoeg pijnloos.

Slechts bij de snelle aanspanning van de spier zou je een korte kramp kunnen voelen. Deze kramp verdwijnt echter weer direct nadat de spier is gaan ontspannen. De meeste mensen ervaren het dus als een bijna pijnloze behandeling.

Dry needling

Wat is het verschil met accupunctuur?

Er zijn belangrijke verschillen tussen dry needling therapie en acupunctuur. Bij dry needling wordt gebruik gemaakt van slechts één naald. Bij acupunctuur worden er meerdere naalden tegelijkertijd in de huid aangebracht. Daarnaast richt acupunctuur zich op het herstellen van de energiebalans van het lichaam, terwijl dry needling zich richt op triggerpoints.

Dry needling by triggerpoints

Een triggerpoint is een soort ‘spierknoop’. Er zit niet letterlijk een knoop in de spier, maar de spiervezels zijn op deze plek extreem aangespannen. Hierdoor kan de spier hard aanvoelen en wordt het omschreven als een ‘knoop’. Op de plek van deze knoop, kan de spier niet meer goed doorbloedt worden. Dit zorgt ervoor dat afvalstoffen niet goed worden afgevoerd. Een triggerpoint kan op deze manier de beweging van de spier beperken. Hierdoor ontstaat er mogelijk krachtsverlies, stijfheid en pijn.

Bij dry needling wordt er een heel dun naaldje in de triggerpoint gezet. Zo wordt de spier geprikkeld en zal deze zich extra gaan aanspannen. Tijdens deze aanspanning wordt er via een reflex direct een signaaltje aan de spier afgegeven om zich weer te ontspannen. De ontspanning zorgt ervoor dat de spiervezels die extreem waren aangespannen ook zullen relaxen. Op deze manier wordt de knoop opgeheven en kan de spier weer goed doorbloedt worden. Hierdoor merk je na de behandeling gelijk verlichting van de klachten.

Tijdens het consult, kunnen meerdere triggerpoints worden behandeld. Veel voorkomende plekken waar triggerpoints zich kunnen bevinden zijn spieren in de benen, armen of rug. Na de behandeling kunnen aangeprikte plekken wat stijf of vermoeid aanvoelen. Meestal is dit de volgende dag al verbeterd. De fysiotherapeut zal je aanraden om voldoende water te drinken, zodat afvalstoffen goed kunnen worden afgevoerd. Daarnaast kan de therapeut je oefeningen meegeven om het herstel te bevorderen.

Wanneer kan dry needling een uitkomst bieden?

Dry needling wordt steeds vaker ingezet. Op alle plekken waar zich triggerpoints kunnen vormen, kan dit helpen bij het doen verdwijnen van deze spierknopen. Bij de volgende klachten kan het een uitkomst bieden:

  • spierstijfheid
  • gewrichtsstijfheid
  • nekpijn
  • schouderklachten
  • elleboogklachten
  • polsklachten
  • rugpijn
  • knieklachten
  • overige arm- en beenklachten

Hoe De Praktijk jou kan helpen

Bij De Praktijk willen we dat iedereen zonder klachten en beperkingen door het leven kan. Hierbij staat jouw wens voorop! Doordat wij zoveel verschillende therapieën aanbieden, beschikken wij altijd over de juiste behandeling voor jou. Bij onze praktijk werken alleen maar gedreven en ervaren therapeuten. Onze missie is om jou te helpen. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. We staan voor je klaar!